Intalnire la Comisia pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala

Astazi 10.05.2022 o delegatie a Sindicatului National Meridian s-a prezentat la Comisia pentru Aparare., Ordine Publica si Siguranta Nationala din cadrul Camerei Deputatilor. Mentionam ca aceasta solicitare a fost facuta ca urmare a problemelor intampinate de politistii locali la indeplinirea atributiilor din domeniul circulației pe drumurile publice. Astfel au fost inaintate mai multe documente conducerii Comisiei referitoare la aceasta situatie si la necesitatea modificarii legislatiei in cauza. Precizam ca organizatia noastra sprijina initiativele legislative care imputernicesc si politistul local in calitate de agent constatator, ce are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate. In acest sens am aratat ca numai acele proiecte de acte normative prin care se modifica Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, asa cum s-a precizat si in considerentele Deciziei nr 11 din 19 iunie 2017 a Inaltei Curti de Casatie de Justitie, pot solutiona aceste probleme ale politistilor locali in indeplinirea atributiilor in domeniul circulatiei pe drumurile publice.
Drept urmare am solicitat sprijinul in vederea adoptarii initiativei legislative inregistrate cu nr.PL-x nr. 561/2017, Proiect de Lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Precizam ca astazi s-a discutat in cadrul Comisiei proiectul nr Pl-x nr. 303/2021, propunere legislativă pentru completarea art.7 lit.h) din Legea poliţiei locale nr.155/2010 si in opinia noastra acesta nu rezolva problema, deoarece nu presupune si modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002.
Din discutiile purtate cu conducerea Comisiei am fost asigurati ca proiectul de modificarea a OUG nr 195/2002, va obtine avizele necesare si va intra cat de curand in plenul Camerei Deputatilor pentru a fi adoptat.

 

Impreuna suntem mai puternici!